Szigetszerű kamera (napelem, akkumulátor, 4G elérés, mobil app)

dátum

Kamerás megfigyelés, napelem + akkumulátoros tápellátással, 4G vagy micros jeltovábbítással, SD kártyás rögzítéssel, mobil applikáción megtekinthető formában.

Sok esetben igény merül fel olyan helyeken is kamerás megfigyelésre, ahol a tápellátás és internet kapcsolat nem megoldott, mivel sem lakóépület sem üzleti tevékenység miatt nincs olyan ingatlan a közelben, ami ezt segítené. Ilyenkor lehet egy jó megoldás a szigetszerű térfigyelő rendszer kiépítése.

A tápellátás biztosítása egy 45W-os napelem panellal viszonylag komoly rendelkezésre állással stabilan megoldható megfelelő akkumulátor választásával. Fontos lehet a tervezésben, hogy milyen tevékenység megfigyelése a cél, ha nem igény a 24 órás működés, mert pl. ha csak olyan folyamatot szeretnénk megfigyelni, ami nem egész nap zajlik, csak bizonyos napszakok érintetek, akkor hatékonyan tudunk a megtermelt árammal gazdálkodni. Ebben lesz nagy segítség egy jól konfigurálható töltésvezérlő, ami azon kívül, hogy időzített működést valósít meg elengedhetetlen az akkumulátoros működés szempontjából is. Előfordulhatnak olyan hosszabb esős, borús periódusok is, amikor a napelem nem termelni és az akkumulátor sem tudja áthidalni ezen periódust. Ekkor fontos, hogy ne merítsük ki teljesen az akkumulátort, hanem még időben lekapcsoljuk azt a fogyasztókról, majd mikor újra a kívánt szintet eléri a töltöttség, akkor visszakapcsolódjon.

El kell fogadnunk azt a tényt, hogy nem lesz 100% a rendelkezésre állás, de egy 99%-osan megfigyelt folyamat is sokkal jobb, mintha semmit nem tudunk az eseményekről.

Lehetőség van a kamera saját sd kártyájára is menteni az eseményeket, de ezen felül nyilván szeretnénk ezt a mobil telefonunkról is felügyelni. Ehhez első körben internetre lesz szükségünk, ennek két módja van, az egyik, ha van fizikai rálátás egy objektumra, ahol van internet, akkor egy micros irányított antennával összeköthetjük a kamerát a távoli objektummal, lehet ez csak párszáz méter, de megfelelő antennával akár 5-10 km is. A másik lehetőség, hogy egy 4G-s routert használunk és ezen keresztül juttatjuk el a kamera képet akár egy távoli rögzítőhöz vagy csak a mobil applikációnkhoz. A routerek többnyire 9V-os egyenáramról működnek, így készítenünk kell egy feszültség szabályozó elektronikát is ehhez. Természetesen a megfelelően méretezett biztosíték sem hiányozhat a rendszerből, ha ezekkel megvagyunk akkor már csak egy megfelelő dobozba kell betennünk az egészet és telepíthető is a helyszínen.

Felhasználási területek: mezőgazdaság, erdőgazdaság, illegális szemétlerakás megfigyelése, természetvédelem, határvédelem

További
bejegyzések